Byggindustrin Skola
2 min lästid

Östra Karups förskola blir GreenBuilding

7:e maj 2012, 08:26
Östra Karups förskola blir GreenBuilding
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

NCC ska bygga en pedagogiskt anpassad och energisnål förskola med sunda byggmaterial i Östra Karup. Resultatet blir en hälsosam miljö att vistas i för barnen och personalen. Beställare är Båstads kommun och ordervärdet är drygt 30 MSEK.

– Med det här förskolebygget satsar kommunen på barnen. Samtidigt är det en hållbar investering som på sikt både är skonsamt mot miljön och sparar pengar. För oss på NCC känns det därför som ett synnerligen viktigt projekt, säger Rebecca Johansson, entreprenadchef på NCC Construction.

 

Förskolans cirkelform togs fram i samråd personalen, eftersom de anser att den gynnar barnen. Avdelningarna blir tårtbitar i cirkeln som länkas ihop med en samlingslokal i mitten. Det skapar närhet, uppsikt och mer samarbete mellan avdelningarna, vilket ökar tryggheten för barnen.

– Samlingslokalen kan användas till gemensamma aktiviteter som dans, luciafirande och föräldramöten. Kommunen kan även hyra ut lokalen på kvällar och helger för barnteater eller konferenser. Det kan alltså skapa intäkter för kommunen, säger Elisabeth Ciardi på Tengbom Arkitekter, som tillsammans med personalen har utformat förskolan.

Förskolans inriktning är teknik och naturvetenskap och en del av samlingslokalen kommer att bli experimentverkstad. Personalen kommer att jobba enligt Reggio Emilia, en pedagogik som bland annat fokuserar på barns behov av kreativitet, så ateljéer för exempelvis bild och keramik ska ligga mellan avdelningarna.

 

Östra Karups nya förskola blir GreenBuilding-certifierad, vilket innebär 25 procents lägre energiförbrukning än Boverkets krav. Därför kommer förskolan inom några år spara in de extra byggkostnaderna. Den byggs med miljövänliga material som ger barnen en sund inomhusmiljö.

En doktorsavhandling från Stockholms Universitet som presenterades i vintras visar att små barn är särskilt utsatta för gifter i inomhusmiljön, eftersom de kryper på golvet och stoppar saker i munnen. Båstads kommuns val av sunda byggmaterial ligger alltså i linje med forskningsrönen.
– Även den yttre träpanelen är noga utvald och ska målas med en vattenbaserad så kallad slamfärg. Förskolan får också ett isolerande sedumtak med lång livstid. Sedumtak kräver minimalt underhåll, gynnar biologisk mångfald och dämpar växthuseffekten, säger Rebecca Johansson.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0